13 lucruri pe care nu ar trebui să le faci când ești la piscină sau la mare

Storylines 0 Comentarii

familie la mare


Majoritatea dintre noi știm cum să ne comportăm pentru a ne menține în sigurață în jurul apei și în timpul înotului. Cu toate acestea, nu ne-ar strica un mic curs de reîmprospătare a cunoştinţelor, mai ales dacă suntem responsabili pentru un copil sau doi, la plajă sau la piscină.

Cu siguranța langă apă nu este de glumit. Nu contează dacă îți petreci timpul în piscina din curte sau călătorești în celălalt capăt al lumii: tu și copiii tăi puteți întâmpina pericole reale în jurul apei. Din fericire, poți să îi menții pe toți în siguranță cu puțină pregătire.

Citește mai departe pentru a-ți reîmprospăta memoria cu privire la cele mai periculoase lucruri pe care nu ar trebui să le faci niciodată la piscină sau în apropierea mării.


1. Nu ignora avertismentele salvamarilor
Când un salvamar interzice scăldatul în mare, nu o face ca să îți strice ție distracția, ci înseamnă că există un pericol real dacă te aventurezi în apă. De regulă, salvamarii comunică cu cei de pe plajă prin intermediul unor steaguri a căror semnificație este ușor de ținut minte: un steag roșu cu galben înseamnă că plaja este supravegheată de salvamari; un steag roșu-galben împreună cu un steag galben înseamnă că marea este agitată, iar inotul nu este recomandat; un steag roșu-galben împreună cu un steag roșu înseamnă ca scăldatul în mare este strict interzis.

2. Nu ignora curenții
Dacă înoți în mare, trebuie să ții cont de curenții înguști, dar puternici, care te pot trage departe de plajă. Acești curenți sunt, de obicei, responsabili pentru moartea înotătorilor de-a lungul plajelor din România. Dacă ești prins într-un astfel de curent, ar trebui să încerci să înoti paralel cu țărmul pentru a ieși din aria lui.

3. Nu ignora furtunile
Unele ploi ușoare pot să nu reprezinte un pericol atunci când dorești să faci o baie în piscină sau să plutești pe mare (oricum te vei uda, deci ce mare lucru?). Furtunile, pe de altă parte, reprezintă un adevărat pericol atunci când ești în apă sau lângă ea. Aceste furtuni sunt însoțite, de regulă, de fulgere și poți fi electrocut dacă te afli în apă sau în apropierea ei când fulgerul lovește. Ori de câte ori auzi tunete sau vezi fulgere, ieși din apă. Nu merită să riști.

4. Nu sări în ape cu o adâncime necunoscută
Călătorii aventuroși merg, de multe ori, să înoate în locuri cu care nu sunt 100% familiarizați. Asta e minunat - atâta timp cât ai grijă de siguranța ta. Asta înseamnă că, atunci când sări într-o apă cu o adâncime nedeterminată, nu trebuie să te arunci cu capul înainte. Apa poate fi suficient de adâncă pentru a te scufunda în siguranță, dar este posibil ca apa să fie mai mică decât crezi.

5. Nu uita să folosești cremă de protecție solară
Acest lucru pare evident, dar tot trebuie spus. Ori de căte ori te afli afară, trebuie să folosești o cremă de protecție solară, chiar dacă nu este o zi foarte însorită. Nu o omite crezând că oricum apa o va spăla. Protecția solară trebuie aplicată de mai multe ori pe parcursul zilei pentru a preveni arsurile solare și pentru a reduce șansele de apariție a cancerului de piele pe termen lung.

6. Nu ignora simptomele insolației
Dacă îți petreci ziua lângă apă, se presupune că este destul de cald afară. Insolația, care se întâmplă atunci când corpul tău nu poate rămâne destul de rece, este o problemă obișnuită, mai ales la plajă. Nu trebuie să ignori niciodată simptomele afecțiunii, ce pot include greață, vărsături, oboseală, slăbiciune sau crampe musculare. Asigură-te că bei multe lichide, stai la umbră și redu ziua de plajă dacă este prea cald afară pentru a te simți confortabil.

7. Nu înota atunci când ești obosit
E greu de spus nu atunci când toți vor să meargă la înot. Cu toate acestea, nu este nicio rușine să stai pe margine. Înotul când ești epuizat poate deveni rapid periculos, mai ales dacă ești la adâncime sau te deplasezi departe de țărm. Poți da repede de necaz dacă ești deja obosit atunci când intri în apă.

8. Nu lăsa copiii să se joace nesupravegheați
Nu trebuie să lași niciodată copiii să se joace în apă sau în apropierea apei fără un adult prezent. Chiar și copiii care au abilități puternice de înot pot să ajungă în situații periculoase. Nu lăsa copiii în piscină decât dacă ești acolo și le acorzi atenție. În mod similar, asigură-te că nu intră în mare dacă nu poți să îi supraveghezi.

9. Nu te preface că te îneci
Tuturor ne place să ne distrăm în apă. Cu toate acestea, nu trebuie să te prefaci niciodată că te îneci la piscină sau la plajă. Salvamarii fac tot posibilul pentru a avea grijă de înotătorii care se confruntă cu probleme serioase. Pretinzând că te îneci le distragi atenția și, la fel ca băiatul care a strigat lupul, s-ar putea să dai de necaz mai târziu.

10. Nu împinge oameni în apă
Acest lucru se întâmplă tot timpul în filme, dar nu este amuzant să împingi sau să tragi pe cineva într-o piscină. Ei pot să-și lovească cu ușurință capul sau să se rănească în alt fel. Aceștia pot chiar să inhaleze apă, ceea ce poate avea consecințe foarte periculoase. În mod similar, nu ar trebui să arunci niciodată copii în piscină atunci când nu se așteaptă.

11. Nu alerga lângă apă
Jocurile de leapșa pot deveni repede periculoase pe suprafețele alunecoase din jurul bazinelor. Chiar și înotătorii puternici se pot răni căzând într-o piscină. Poți, de asemenea, să te rănești și pe un doc alunecos, mai ales dacă te împiedici de frânghii sau de alte obiecte de pe doc. Asigură-te că toată lumea din familia ta este atentă la picioare și merge încet când se deplasează pe lângă apă.

12. Nu te îmbăta/droga
Cui nu-i place un cocktail la marginea piscinei? Cu toate acestea, învață să îți cunoști limitele deoarece alcoolul îți poate bloca simțurile, îți poate afecta judecata și îți poate încetini timpul de reacție. Oamenii beți fac, adesea, alegeri proaste, care pot avea consecințe destul de periculoase la piscină sau în apropierea mării. Același lucru este valabil și în cazul drogurilor.

13. Nu dormi
A trage un pui de somn pe plajă sau în timp ce plutești pe o saltea în piscină sună tentant. Cu toate acestea, este mai bine să rămâi alert și să fii atent la ceea ce se întâmplă în jurul tău. Valul poate veni repede și te poți regăsi într-un real pericol. În mod similar, o furtună periculoasă poate apărea cu o viteză remarcabilă și te poate surprinde. În ceea ce privește somnul pe o saltea în piscină, cu siguranță este mult mai sigur să stai treaz și să îți controlezi complet corpul atunci cand plutești pe apă.


Autor: Theodora Rădulescu
Sursă imagine: Pixabay

0 comments: